5187487.jpg

IRGC: Biz hazırız, İsrail daha kötüsüne cüret ederse ezici bir karşılık verilecektir

IRGC: İsrail daha fazla kötü niyetli eylemde bulunmaya cesaret ederse yıkıcı bir yanıt gelecektir. Devrim Muhafızları Salı günü işgal altındaki topraklarda İsrail mevzilerine onlarca füze yağdırarak Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah ve Devrim Muhafızları Komutanı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan'ın ölümüne yol açan bir dizi terör saldırısına karşılık verdi.

2 Ekim 2024 Çarşamba
İNTİZAR - İran Devrim Muhafızları birkaç saat içinde iki açıklama yayınladı; ilkinde İsrail rejimine yönelik füze saldırısı haberleri doğrulandı, ikincisinde ise Tel Aviv yakınlarındaki üç askeri üssün hedef alındığı duyuruldu. 
 
Bu, İran'ın işgal altındaki topraklara kendi topraklarından ikinci kez füze fırlatışıdır. Nisan ortasındaki Gerçek Vaat Operasyonu sırasında Tahran, rejimin İran'ın Şam'daki büyükelçiliğini vurmasının ardından bir dizi askeri hedefi vurmuştu. Salı günkü saldırı Gerçek Vaat Operasyonu II olarak adlandırıldı. 
 
İsrail'e yönelik ilk saldırıda Devrim Muhafızları eski teknolojiye sahip yaklaşık 300 insansız hava aracı ve bir avuç balistik füze kullanmıştı. Raporlar ikinci operasyonun daha yüksek bir teknolojik gelişmişlik seviyesine sahip olduğunu ve daha geniş bir silah yelpazesi kullandığını gösteriyor. IRIB'in haberine ve İsrail ordusunun açıklamalarına göre İran, hipersonik füzelere sahip olduğunu duyurmasından bu yana ilk kez bu füzeleri konuşlandı.
 
Füzelerin %90'ı hedefleri vurdu
 
İran Devrim Muhafızları, “Hedef alınan bölge son derece sofistike bir dizi savunma sistemiyle korunmasına rağmen, ateşlenen füzelerimizin yaklaşık %90'ı hedeflerini başarıyla vurarak Siyonistleri İran'ın istihbarat ve operasyonel kabiliyetleri karşısında dehşete düşürdü” açıklamasında bulundu. 
 
İsrailli yerleşimcilerin internette paylaştığı videolarda birkaç füzenin işgal altındaki topraklara düştüğü görülüyor. İsrailli yetkililer, İran'ın operasyonu sona erdikten kısa bir süre sonra saldırıların ardından çekilen görüntülerin dağıtımını yasakladı. 
 
Tepkiler
 
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan X'te yaptığı bir paylaşımda İran'ın “meşru hakkını” kullandığını ve İsrail'in saldırganlığına uluslararası hukuka uygun olarak karşılık verdiğini söyledi. “Netanyahu bilmelidir ki İran savaşa girmek istemez, ancak her türlü tehdide karşı kararlılıkla durur. Bu bizim kapasitemizin sadece küçük bir parçasıydı. İran ile tartışmaya girmeyin.” 
 
İran'ın BM misyonu da benzer açıklamalar yaptı ve İsrail'in daha fazla şiddet eyleminde bulunması halinde “müteakip ve ezici bir yanıtın ortaya çıkacağını” ekledi. 
 
İran vatandaşları operasyonu kutlamak için ülke genelinde sokaklara döküldü. Tahran'ın Filistin meydanında insanlar “Teşekkürler” sloganları atarak İslam Devrimi Liderine ve ülkenin askeri yetkililerine minnettarlıklarını gösterdiler. Yemen, Lübnan, Ürdün, Irak, Suriye ve Gazze'deki vatandaşların da sloganlar atarak İran'a teşekkür etmesiyle bu sevinç tüm Müslüman dünyasında hissedildi. 
 
Hamas, Ensarullah, Hizbullah ve Irak'taki halk güçlerinin de aralarında bulunduğu direniş grupları, Gerçek Vaat II Operasyonu'nun başarıyla yürütülmesinden dolayı İran'ı öven açıklamalar yayınladı. 
 
İsrail'de, aralarında Başbakan Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu üst düzey yetkililerin saldırılar başladıktan dakikalar sonra yeraltı sığınaklarına girdiği bildirildi. İsrail ordu sözcüsü, ABD'nin İran silahlarının düşürülmesine yardımcı olduğunu söyledi, ancak kaç füzeyi durdurmayı başardıkları konusunda yorum yapmadı. İran'ın son saldırısında Tel Aviv ve Washington İran füzelerinin ve insansız hava araçlarının “%90'ının” düşürüldüğünü iddia etmişti. 
 
Füze saldırılarının ardından ABD Başkanı Joe Biden programını aniden değiştirdi ve durumu değerlendirmek üzere Durum Odası'nda başkan yardımcısına katıldı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan daha sonra düzenlediği basın toplantısında Washington'un İran füzelerine ateş açan İsrail hava savunma birimlerine katıldığını söyledi.  İran'ın saldırısının “yenilgiye uğratılmış gibi göründüğünü” iddia etti. 
 
Sullivan, Washington'un İsrail ile olası yanıt konusunda görüşmelerde bulunduğunu, ancak rejimin Gerçek Vaat Operasyonu'nun ardından yakında Batı Asya'da ağır saldırılara başlayacağını duyurduğunu sözlerine ekledi.
 
Fereydoon Kouhpayeh
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar